Седеше на ръба на скалата и позволяваше на вятъра да си играе с косата й, а вълните искаха да я погалят, но нещо все ги дърпаше навътре в морето. Колко странно! Толкова години минаха оттогава, а тя все още продължаваше да се бори с тях, да спори, да се кара и от всичко това се вбесяваше още повече. Защо не можеше да ги остави в миналото, където им е мястото? Защо все още идваха в съня й и я тормозеха? … Беше оставила съобщение за Б. преди 16 часа, но от него нямаше никакво известие все още. Знаеше, че е глупаво да се притеснява, знаеше, че е задала тъп въпрос, но все пак искаше неговото мнение, както … когато … тогава … Сети се едно изкаване на баба му. Оказа се права. За първи път се радваше, че дребното, беззъбо, глухо бабе е било право.

Отнякъде долиташе приятна музика и тя й се наслаждаваше, докато Лени Кравиц не я стресна с „American woman, get away! American woman, listen what I say!“. „Отвратителна песен!“ Никога не я харесвала тази песен на Лени Кравиц.

Неусетно се пренесе в зелена градина, пълна с жълтурчета. Невероятна красота! Зелено, жълто, дърветата, около нея във всички багри на есенните цветове. Толкова топлота излъчваха. Да, топлота, не топлина. Беше толкова красиво! За първи път от много време насам тя оставаше сама с мислите си посред бял ден и се почувства … не, не е честно тези чудовища пак да идват в мислите й и да нарушават спокойствието на есенния слънчев предиобед. „Някой наскоро говореше за прошка. Мдааа … защо не е толкова лесно?!!!?  И защо да „трябва“ да ти я поискат, за да простиш? Не може ли да простиш, въпреки всичко, да забравиш и да си свободен?“ Въпроси с подобна тематика се въртяха в красивата главица на дългокосата русалка. „Трудно е да си силен. Трудно е да си … за да оцелея, трябва да съм кучка“ С такава сила прозвуча в съзнанието й тази мисъл, че чак я стресна.

Изведнъж мислите й бяха прекъснати от детска глъч. “ Mama, mama, I’m coming home“, прозвуча на детския език на сладкото й дете и тя се върна в реалността, заобиколена и зарината от пясък, кофички, люлки и детски смях.

Advertisements